Receptura nie zawiera konserwantów, a chleb jest i tak wystarczająco długo świeży.
Ciasto składa się z mąki 100% żytniej, soli oraz zaczynu i wody. Następnie składniki w odpowiedni sposób są wymieszane i wstawiane do formy.
Uformowane ciasto wkłada się do nagrzanego pieca wypalanego drewnem brzozowym lub olchowym. Po upływie określonego czasu, chleb jest wyjmowany i skraplany wodą i ponownie wkładany do pieca.
Ta ostatnia operacja ma na celu doprowadzenie do odpowiedniej chrupkości.
Prawdziwy chleb na zakwasie jest wypiekany w piecu tradycyjnym, którego ceglana komora wypieku opalana jest drewnem. Proces wypieku jest długotrwały, pracochłonny, oparty na pracy ręcznej. Chleb nie zawiera konserwantów, ma niepowtarzalny smak, zachowuje długotrwałą świeżość i przydatność do spożycia potwierdzoną badaniami akredytowanych laboratoriów. Chleb żytni z mlekiem został wpisany24 czerwca 2010 roku przez Ministerstwo Rolnictwa na Listę Produktów Tradycyjnych.